Andere tijden in Kakanië

We bevinden ons in gezelschap van een aantal boeren aan de oever van een landelijk kreekje. Zij turen in de verte. Dan zoomt de camera uit en krijgen we het zicht op een bootje vol joelende vrouwen. De boeren die normaal gesproken alleen opgewonden worden van het aantal paardenkrachten van een John Deere uit de 7R-serie, kijken hun ogen uit.

 

BZV is een documentaire die zich afspeelt op het platteland in de tijd van de tractorcratie. Boeren hebben het landschap naar de gallemiezen geholpen, de luchtkwaliteit flink versjteerd en knokploegen opgericht die optreden tegen politici, journalisten en wetenschappers die niet naar de pijpen van Farmers Defence Force (FDF) dansen.

Een aantal boeren is op zoek naar een huisslaaf. De geselecteerden worden op verschillende boerderijen afgeleverd en moeten een testprogramma ondergaan.  Ik zag een scene waarin een boer zijn twee proefdames in roze overalls had gedwongen. Op de rug ervan stonden hun namen; gewend aan het werken met nummers was het boerenbrein blijkbaar niet in staat twee namen te onthouden. Waarom stonden die namen niet op de voorkant van de overalls? Al snel werd duidelijk dat een conversatie niet de bedoeling was, ze scharrelden voortdurend door hun keukendomein ondertussen een futloze macaroni met ham en kaas uit de supermarkt makend. Uit verveling konden ze nauwelijks uit hun ogen kijken.

Af en toe kwam de slang van de serie in beeld. Haar taak is om te stoken en de boel een beetje op te jutten. Met deze personages was dat niet erg moeilijk, één deed zich voortdurend voor als huilebalk, een ander verkleedde zich als Broer Konijn (volgens Magnus Hirschfeld in zijn standaardwerk Eine Untersuchung über den erotische Verkleidingstrieb kon dat duiden op homo- of zoöfilie) en een derde aapte de plaatselijke dorpskampioen misogynie na. Helaas werd deze minkukel ondertiteld. Voor kritiek op de boeren moest je echter niet bij haar zijn, naast haar baan bij een christelijke omroepclub beunde zij bij als propagandist  van het agro-grootkapitaal. Als de potentiële slavinnen niet mooi of gehoorzaam waren, de boeren hadden het over het ontbreken van een ‘klik’, werden zij onverbiddelijk de woestijn der blauwkousen ingestuurd.

 

Aan het einde meldde de voice-over dat minister-president Thieme in 2024 een einde maakte aan deze praktijken. Boeren waren inmiddels hoveniers in staatsdienst en de leiders van de FDF waren opgepakt en veroordeeld. Na hun vrijlating was het merendeel geëmigreerd naar Noord-Korea. De presentator was wegens belangenverstrengeling ontslagen en runt nu een webshop met boerenbontservies.