Oom Wim weet raad 

 

Brief over gezeur van oma

of 

de teloorgang van het morele kompas van een voetballer

Beste Oom Wim,

 

Een tijdje geleden ben ik van werkgever veranderd waardoor mijn salaris een stuk lager werd. Gelukkig kon ik dankzij bemiddeling van een vriend Turki Al-Sheikh toerismeambassadeur voor Saoedi-Arabië worden.

 

Toen ik dit mijn oma (die van mij een jaarlijkse toelage krijgt) vertelde, werd ze boos omdat dit land, volgens haar, niet zou deugen. Ik vind dat elk land zelf mag bepalen welke regels er gelden, ik vind de mensen daar erg aardig. Ik vind dat mijn oma moet stoppen met haar gezeur.

 

Beroemde voetballer.

Beste beroemde voetballer,

 

Uw oma heeft groot gelijk! Dit land, schathemeltjerijk vanwege de olie, niet echt een eigen verdienste, combineert zijn rijkdom met een superverachtelijk regime, zeg maar een Qatar in het kwadraat.

 

Als je je niet gedraagt naar de strenge regels van de machthebbers ben je zwaar de pineut: vrouwen, mensen met andere levensgewoonten en tegenstanders van het regime worden systematisch onderdrukt.

 

Uw vriend Turki Al-Sheikh is een naaste adviseur van Mohammed bin Salman die verantwoordelijk was voor de laffe en gruwelijke moord op de journalist Jamal Khashoggi.  

 

Een Nederlandse trainer heeft eens gezegd ‘Voetbal is oorlog’. Ik denk dat de man deze metafoor gebruikte om zijn spelers op te jutten.

 

De werkelijkheid is veel erger: voetbal wordt gebruikt als een geopolitiek wapen om een ‘respectabele’ status op het wereldtoneel te verwerven.

 

Saoedi-Arabië heeft al de F1, de Aziatische Winterspelen (!) en Newcastle United, dankzij vele oliedollars, binnen gehengeld en nu wil het ook de WK van 2030 organiseren. U wordt gebruikt als pion in de machtspolitiek om de wandaden van een misdadig regime weg te moffelen met een zogenaamd ‘sportimago’.

Saoedi-Arabië

Dit is dubbel zo erg omdat u in de ogen van mijn buurmeisje van tien een absoluut idool bent. Zij eet, drinkt en slaapt in een shirt dat uw naam draagt. U bent een rolmodel voor miljoenen kinderen, de aangewezen persoon om echte voetbalnormen en -waarden – sportiviteit en respect - uit te dragen.

 

Wat voor soort mens wilt u zijn? Als u ook maar over een heel erg klein moreel kompasje beschikt, schrijft u uw vriend een eenregelig briefje dat u vanwege principiële redenen afziet van het ambassadeurschap.   

 

Met vriendelijke groet, Oom Wim.

 

 

PS

Inhakend op uw opmerking over uw salaris: de vraag is wie er in de samenleving (erg) veel behoort te verdienen. Dat een voetballer meer dan honderdduizend Euro per dag (!) ontvangt, tekent de waanzin van de werking van het (voetbal-) kapitalisme.